Photo Gallery
 

Bensin och mat

Det finns oftast något roligt att se efter de äldre vägarna i USA. Speciellt om man gillar bilkultur och nostalgi. Eftersom jag måste äta även på resorna försöker jag hitta diners och coffee shops som har varit med ett tag. Några av mina favoritställen ligger i och för sig i inte efter landsvägar utan i Los Angeles. Ett av dem är Pann´s, som förmodligen sett likadant ut sedan starten 1958. Det är ett familjeföretag och drivs idag av Jim som är son till den ursprungliga ägaren. Restauranten har i högsta grad kvar femtiotalskänslan och är mycket uppskattad av lokalbefolkningen. Samt en och annan resenär från Sverige och andra avlägsna platser. Äter alltid frukost där när jag är i L.A.

 

Panns 1Panns 2Panns 3Panns 4Panns 5

 

Jag måste även tanka bilen ibland. Det kanske inte finns kvar så många mackar från sextiotalet eller tidigare som fortfarande är i drift. Men en mack från den tiden som fortfarande är igång är Union 76 i Beverly Hills med sitt svepande tak över pumpöarna. Du känner säkert igen stilen om du tittat på Familjen Flinta. Macken är ett fint exempel på Googie Architecture, typisk för södra Kalifornien. Just den här stationen ritades av arkitekten Gin Wong och färdigställdes 1965. Den var först tänkt att byggas vid Los Angeles Internationella flygplats LAX som ett komplement till den berömda Theme Building. Men flygplatsen fick inte ihop den med övriga planer så macken byggdes i Beverly Hills i stället. Union 76 har fortfarande en stor glob som landmärke för att locka kunder. Den är rätt fräck även i modern version.

Union 76 1Union 76 2Theme Building LAX

Men det finns desto fler nedlagda mackar som ännu är ganska orörda. På många mindre orter hittar man även renoverade mackar som är helt intakta, även om de inte är i drift. När jag har tid stannar jag ofta och tittar runt lite. Har jag inte tid stannar jag ibland ändå, som vid den här renoverade Shellstationen i Iowa.

Shell1Shell2

En del av de nedlagda bensinstationerna ser ut som om ägaren lämnat allt, kastat nyckeln och gått därifrån. Keithley Brothers servicestation i Maryland är en sådan. Den var full av gamla tillbehör, som fläktremmar och kylarslangar när jag kom förbi. Skylten på dörren visade öppettiderna och att de skulle återkomma snart, men av det infallna taket att döma har stället stått tomt länge. Vilka var Keithley Brothers och vad hände med dem och deras mack?

Keithley1Keithley2Keithley3Keithley4Keithley5Keithley6

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.